Branschföreningen Svensk Torv är en samarbetsorganisation för torvproducenter av torv till odling, energi och djurhållning, samt användare av torv för energiändamål (främst kraftvärmeverk) och odling samt gödsel, biokol och filter för sanering.
NYHETER
RPP (Responsibly Produced Peat) är ett certifieringssystem för ansvarsfull användning, förvaltning och restaurering av torvmarker i Europa. All torv som skördas i Sverige blir automatiskt RPP-certifierad eftersom den svenska lagstiftningen uppfyller samma krav som ställs på certifieringen.
Torvbrukets historia
AB Svensk Torvförädling var ett statligt bolag som bildades i samband med andra världskrigets utbrott för att säkra bränsleförsörjningen. Sedan 2018 ansvarar Riksarkivet i Lund för arkivet från AB Svensk Torvförädlings verksamhet från 1939 till 1986 och i denna artikel berättar vi om en del av vad Svensk Torvförädling sysslade med, nämligen kolning av torv som ett energialternativ.
GME uppmärksammar
År 2021 har av FN utsetts till det internationella året för frukt och grönsaker, i syfte att bland annat öka medvetenheten om de närings- och hälsomässiga fördelarna med konsumtion av dessa.
Growing Media Europe (GME) samlar tillverkarna av odlingssubstrat i Europa och arbetar aktivt med att påverka beslutfattare i Bryssel om betydelsen av bra odlingssubstrat för produktion av säkra och hälsosamma livsmedel samt gröna miljöer för välbefinnande.
Svensk Torv är medlemmar och bevakar och rapporterar svensk politik, lagstiftning och handel till GME.
2020 har varit ett minst sagt annorlunda år. Pandemin har satt ännu mer fokus på hur viktigt det är att den svenska torven får en rättvis bedömning och lyfts som den inhemska råvarutillgång den är, både för de gröna näringarna och vår energiförsörjning
2021 måste en ny nationalkommitté bildas. Vill du stödja IPS och vara del i nätverket med experter på torv och torvmarker? Det går att vara personlig medlem eller företagsmedlem.
Markutsläpp har på senare tid fått en allt större betydelse för att nå dessa klimatmål och hållbar markanvändning har i detta sammanhang en nyckelroll. I ljuset av detta är det anmärkningsvärt att Naturvårdsverket i sitt underlag inför Sveriges rapportering av LULUCF-åtgärder 2013-2020 helt förbigår ”Peat Extraction Management” då ”Forest Management” och ”Cropland Management” finns med i underlaget.
Myren är en vacker miljö för att spela in musikvideos. Tack Haradsrevyn för denna härliga film.
TorvForsks mål är att öka kunskapen om torv och torvmarker och att initiera, planera, genomföra och utvärdera forskning och utvecklingsinsater av betydelse för användning och bevarande av torvmarker. Forskning inom torvområdet initieras TorvForsk – Stiftelsen Svensk Torvforskning i samverkan med Branschföreningen Svensk Torv. Läs mer >>
Kontakta oss
Branschföreningen Svensk Torv · Stiftelsen Svensk Torvforskning
c/o Neova • Arenavägen 33 • 121 77 Johanneshov • info@svensktorv.se