AKTUELLT 2018

En artikel ur Tidningen ENERGI Nr 7 2018
Bränslesituationen i vinter riskerar att bli lika besvärlig som den gångna vintern, kanske till och med värre. En av orsakerna är att Storbritannien inte kommer att exportera lika mycket RT-flis. Nya kvaliteter och leverantörer måste till för energibolagen inte ska stå utan bränslen. Kan torv vara en del av lösningen?

Läs hela inlägget »

Torstamåla torvmuseum är idag den enda gamla torvströfabriken med hela den maskinella, ännu fungerande, utrustningen bevarad. Järnvägsrälsen finns också kvar på mossen. Fabriken visar hela processen från torvtäkt till färdigpressad torvströbal, klar för leverans till kund.

Läs hela inlägget »

I år ska torvmarker fastighetsbeskattas för första gången. Skatteverket har utformat en specialinformation  med både räkneexempel och kontaktuppgifter till berörda av denna skatt, handläggare som kan ta emot samtal från torvtäktsägare och andra som berörs av denna skatt.

Läs hela inlägget »

Krönika i tidningen BIOENERGI nr 5 2018 
Jag vet inte hur många av er som minns Robert Gustafssons gestaltning av Chips Kiesbye. Mannen som vill förhindra byggandet av Ölandsbron och stoppa omoralen i musiken.

Läs hela inlägget »

Efter sommarens torka har torven varit en räddning för många inom både energi, odling och djurhållning. Det är hög tid att inse att torven kan vara en avgörande inhemsk råvara med unika egenskaper i klimat och säkerhetssammanhang.

Läs hela inlägget »

Cirka 25 % av landytan i västra Kronobergs län består av moss- och myrmark. Ljungby är omgivet av en mängd såväl historiska som torvtäkter i bruk. Sven-Eve och Elisabet Johansson har gedigen kunskap om både torven och dess historia.

Läs hela inlägget »

Den 13-14 november 2018 är det dags för Stora Biokraft- och Värmekonferensen, Svebios årliga konferens med studiebesök och utställning, på Elite Stadshotellet i Växjö. 

Läs hela inlägget »

Landsbygdsminister* Sven- Erik Bucht  har svarat på fem angelägna frågor om torv via sin statssekreterare Elisabeth Backteman.

Läs hela inlägget »
Aktuellt inom torvbranschen, Svensk Torv, TorvForsk

ARKIV 2018


Branschföreningen Svensk Torv · Stiftelsen Svensk Torvforskning
 c/o Neova • Arenavägen 33 • 121 77 Johanneshov • info@svensktorv.se