NYHETSARKIV

Torvbaserad jord har tillsammans med möjligheten att odla i tunnlar utvecklat bärodlingen.
– Vi skulle kunna ersätta all import av jordgubbar med inhemska bär, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare på Bärfrämjandet.

Läs hela inlägget »

SCB redovisar i sin senaste rapport om torvbruket att det de senaste åren har det skett ett skifte i torvskörden, från dominans av energitorven till en dominans av odlingstorven.

Läs hela inlägget »

Nyhetsbrev från Branschföreningen Svensk Torv

Efter att Altinget publicerat vår debattartikel har Naturvårdsverket kontaktat oss.

Läs hela inlägget »

Stiftelsen Responsibly Produced Peat (RPP) har utvecklat ett certifieringsprogram med villkor och kriterier för ansvarsfull torvmarkshantering under och efter torvproduktion.

Läs hela inlägget »

Krönika i BIOENERGI nr 3 2021

I sommar firar jag 38 år som journalist, medlem i Journalistförbundet och med presskort som ”yrkesbevis”. På Västerbottens Folkblad fick jag de pressetiska reglerna i min hand av redaktionschefen. Det kändes högtidligt och ansvarsfullt.

Läs hela inlägget »

AB Svensk Torvförädling - ett statligt torvföretag del 1

Statliga Svensk Torvförädlings uppdrag var att verka för en inhemsk produktion av och forskning om torv för att trygga Sveriges energi- och livsmedelsförsörjning. Här berättar Maria Wallin om Riksarkivets arbete med att arkivera dess historia.

Läs hela inlägget »

Ur tidningen Viola

Det är ett hantverk att kunna blanda torv och göra rätt jord. Det menar Johan Funke  vars far och farfar grundade familjeföretaget Emmaljunga Torvmull AB.
   – Vi ser mer än gärna att våra jordar används i vår närmiljö och i våra egna privata  trädgårdar. Vi värnar om miljön med torvbaserade jordar. Kokosfiber och liknande från  andra sidan jorden är ett sämre alternativ, säger Johan Funke.

Läs hela inlägget »

Den senaste tiden har återvätning kommit i ropet som ett sätt att minska klimatpåverkan från redan dikade torvmarker, som beräknas släppa ut 6,5 miljoner ton koldioxidevivatenter per år. Men enligt branschorganisationen Svensk Torv är det en förenklad och missvisande bild som ges när man bara talar om att plugga igen diken.  

Läs hela inlägget »
Aktuellt inom torvbranschen, Svensk Torv, TorvForsk

ARKIV 2018


Branschföreningen Svensk Torv · Stiftelsen Svensk Torvforskning
 c/o Neova • Arenavägen 33 • 121 77 Johanneshov • info@svensktorv.se